Isztambul 4. nap

Isztambul 166 Isztambul 168 Isztambul 169 Isztambul 175 Isztambul 180 Isztambul 189 Isztambul 195 Isztambul 196 Isztambul 204 Isztambul 207 Isztambul 210 Isztambul 213 Isztambul 214 Isztambul 215 Isztambul 226 Isztambul 229 Isztambul 240 Isztambul 241 Isztambul 243

Az Elsüllyedt Palota – Ciszterna egy 1400 éves víztározó, amit a múlt században felújítottak és turistalátványossággá építettek ki, egyrészt hatalmas és 336 oszlop tartja, másrészt meg csodás látvány a sejtelmes fényeivel. Lebegő utak vezetnek szerteszét az alján lévő víz és a benne úszkáló halak fölött. Az egyik sarokban van két kőből faragott Medúza fej, nem tudni pontosan mért kerültek oda, valószínűleg valami rontás ellen, meg azt sem hogy mért van az egyik fejjel lefelé a másik oldalt, a legvalószínűtlenebb magyarázat hogy maguktól fordultak így.

Útban az Egyiptomi Bazár felé bekukkantottunk a Yeni Dzsámiba, jelentéktelen hely, az útikönyvben benne sincs, pedig ez is hatalmas, meg szép meg minden. Egyébként itt merült fel bennem a gyanú, hogy turistaként az élménygyűjtögető típus vagyok, ha meglátok egy templomot vagy szép régi épületet, nem állom meg hogy nem menjek be és készítsek pár fotót.

Egyiptomi bazár (fűszerbazár)

Az egyiptomi bazár hasonlít a nagy bazárhoz, csak kisebb, és sok fűszer van benne. Itt nem töltöttünk sok időt.

Megnéztük a Süleymainye dzsámit is, ami a legeslegnagyobb, és mindenhonnan nagyon szépen látszik mert egy dombon áll, viszont felújítják és ezért csak a szélén egy pici vékonyka csík látogatható. Meg mellette Szulejmán szultán mauzóleuma, oda is csak kendővel és mezítláb lehet bemenni, belülről egy kis szoba több szőnyeggel letakart dobozzal és rengeteg kendős-ballonkabátos, síró nővel, de ez utóbbi lehet hogy nem állandó tartozék.

Ezután megpróbáltunk gyalog, térkép alapján átjutni a Nagy Bazárhoz, azt nem mondom hogy nem sikerült, mert végülis idővel sikerült, és így legalább nem csak a turisták által sűrűn látogatott helyeken fordultunk meg. Megtudtuk, hogy a törökök attól sem riadnak vissza, hogy a szűk, meredek, és felújítás alatt álló utcákra is bemenjenek a teherautóikkal és a dömpereikkel. A második képen pedig látható néhány a mindenütt felbukkanó kézi taligákból.

A Nagy Bazártól elsétáltunk a Galata toronyhoz, de most fel is lifteztünk a keskeny erkélyre, kiláttunk.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s