Ez még régebben történt, akkor első dühömben írtam egy véleményt, aztán nem raktam ki hogy előbb nyugodjak le és majd átfogalmazom, aztán nem foglalkoztam vele, szóval inkább kirakom. Spoileres is.

Elolvastam Grecsó Krisztiántól a Verát, mert Nudliéknak kötelező volt 16 évesen és amit mesélt róla az nagyon hátborzongató volt, kíváncsi voltam rá meg ő is hogy mit szólok.

Remélem senkit nem sértek meg ezzel, de elejétől a végéig utáltam. Az eleje unalmas volt és egyáltalán nem valószerű, utána kicsit néha izgalmas, általában bosszantó és végig. egyáltalán. nem. valószerű, a vége pedig még a többi résznél is jobban felbosszantott. Persze egy fikciónak nem kell egy az egyben lemásolni az életet, de basszus ez egy olyan alternatív valóságban játszódik ahol senki nem érez és viselkedik normálisan vagy úgy ahogy elvárnánk, soha. Vagy én vagyok ennyire ufó, bár más emberek érzéseiről és reakcióiról is elég sokat hallottam már, de azért van rá esély hogy egy gyerekpszichológus megerősítené hogy pont így működnek a gyerekek és akkor én vagyok ufó.

Szerintem leginkább az bosszant hogy egy 10-11 éves lány szemszögéből van leírva az egész, aki a nyolcvanas években Szegeden él, és én a nyolcvanas években voltam tizenéves Pakson, aztán Budapesten és egyáltalán nem ilyen voltam én se meg szerintem a többi lány se, és a fiúk se. Szerintem Grecsó Krisztián se volt olyan mint a könyvében a fiúk. Nincs olyan hogy az ember átvált a “gyerek érzelmekből” a felnőttekbe. A gyerekek mindent pont akkora intenzitással megélnek mint a felnőttek, csak más miatt. Az egész szerelmi szállal egyáltalán nem tudok mit kezdeni. Szerintem a gyerekek nem látnak bele ilyen élesen a felnőttek világába, nem veszik észre az árulkodó apró jeleket, nem csinálnak ennyi butaságot (hogy a fenébe esik bele fényes nappal egy jól látható, körbekerített gödörbe? mért nem tud kimászni a derékig érő gödörből? stb stb). Azt tudom hogy én szélsőségesen jól viselkedtem, de tényleg egy átlag gyerek ennyi butaságot csinál? A gyerekeim se viselkedtek így soha. Közben hogy lehet hogy ennyire nem érti amit neki mondanak, mért nem emlékszik hogy mi történt. Ha delirál a láztól, mért engedi az anyukája hogy kint mászkáljon? (lehet hogy ami a betegsége alatt történik az mind lázálom?)

A személyiségek eltúlzottak, a férfiak többsége agresszív, nem figyel a szájára akkor sem ha gyerekekkel beszél, de közben meg néha mégis kedvesek. Sára néni maga a megtermett gonosz, kivéve amikor nem, Vera anyukája meg a tökéletes jóság, aki valahogy varázslatosan mindig tudja mire gondol Vera, és mire van szüksége- általában arra hogy megölelje, az mindent megold. Ehhez képest inkább az a tapasztalatom a felnőttekről hogy jószándékúak de sokat bénáznak, sokszor nem értik igazán a gyerekeket és nem tudnak segíteni. Sári végtelenül rossz fej, elkényeztetett önző kis liba, aztán mégis jó fej lesz.

Szerintem G.K. akart egy nagyon drámai családregényt írni, végtelenül titokzatosat, fokozatosan csepegtetve az információ morzsákat, hogy amikor kiderül valami meglepő akkor az olvasó nagyon megdöbbenjen, de bizonyos kérdésekben meg maradjon bizonytalanságban a végéig, hogy legyen nagyon titokzatosan kétértelmű, de nekem inkább csak bosszantó, teljes homály hogy akkor mi történt, mi az ami csak a főszereplő képzeletében játszódott le, de ha sok olyan van akkor szegény kislány nagyon beteg (amilyen betegség nem létezik, de már meg se lepődünk). Minden jelenetben kell legalább egy mindent elsöprő érzelem (általában több, sőt az összes összekeveredve), mert a sima, hétköznapi, közepes érzelmek, ahogy az ember legtöbbször reagál a körülötte lévő világra, unalmasak vagy nem tudom. Végülis mittudomén, biztos van akinek ez jön be, nyilván nem véletlenül híres (mást nem olvastam tőle eddig). A stílusát modoroskodónak érzem, túl sok a leírás és a jelző, hiába magyarázza hogy a mamája miatt használ még Vera is ósdi szavakat csomó mindenre.

8 thoughts on “

  1. Grecsotol eddig egyet olvastam, a Mellettem elfersz-t, es azon ugy felhuztam magam, hogy 80 szazaleknal majdnem hagytam a francba (aztan vegul elolvastam, de minek), es ez a kritika is csak arrol arulkodik, hogy nekem Grecso egyaltalan nem valo, szoval koszonom, hogy megirtad, legalabb tudom, hogy mas regenyei sem… khm, fogalmazzunk ugy, hogy a legjobbak, innentol akkor elengedem ezt a dolgot, hogy Grecsot olvassak 😀

    • Anyukám mit sem sejtve megvette most a Mellettem elférsz-t, kiváncsi vagyok, mit fog hozzá szólni. Neked miért nem tetszett?

  2. De jó, hogy nem vettem meg, pedig tavaly már majdnem megrendeltem. De azt hiszem pont egy hasonló dühös recenziót olvastam, és meggondoltam magam.

    Elég off, de annyira fel tudom húzni magam a kelet–európai toxic masculinity-n, azt hittem, mire felnö a gyerekeink generációja, minden jobb lesz, nem lesznek elkényeztetve a fiúk (meg a lányok), nem látják majd azt otthon, hogy az anyjuk kvázi cseléd, aki a meló mellett nemcsak a gyerekeit, de a szüleit, söt anyósát is ellátja, nem lesz ennyi csbe meg látens nögyülölet, mert kihal a nagyapákkal, de… biztos sokminden jobb már mint a nyolcvanas években, de én többre számitottam. Bocs, most kijött, biztos nem sok köte van Grecsó Krisztiánhoz.

  3. Grecsó Krisztiántól én főleg a női magazinokba írt szoftpornó novelláit láttam annak idején, és azok is mérhetetlenül modorosak és valószerűtlenek voltak, és oké, lehetett volna az, hogy nem a Cosmopolitan olvasóira pazarolja képességei nagyját, de hát. Sajnos minden, amit azóta láttam és hallottam tőle és róla, arra utal, hogy bármilyen felkapott, nem jó.

  4. gimiben nekünk faktra, el kellett volna olvasni a tánciskolát. belekezdtem, nem tetszett, es 8-10 év távlatából semmire sem emlékszem belöle. a verát végigolvastam és tényleg bennem is egy kérdés maradt: minek? valamelyik enyhén vulgáris és amúgy rettenetesen indokolatlan novelláját érettségi tételnek nyertük meg, nem lopta be nekem sem a szivembe grecso magát.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s