Ha világdiktátor leszek

 • elkobzom mindenkitől az egymilliárd dollár fölötti vagyont
 • mindenki egyenlő és ugyanolyan jogok illetik meg nemtől, kortól, bőrszíntől, származástól, nemzetiségtől, szexuális orientációtól stb függetlenül
 • megszüntetem a fegyverkezést, betiltom a fegyverviselést, mindent szétszerelünk és újrahasznosítunk
 • bevezetem az univerzális alapjövedelmet (úgy hogy kényelmesen meg lehessen belőle élni, de ha valaki luxus dolgokat akar, pl utazni, drága holmikat, gyereket, akkor dolgoznia kell)
 • megszüntetem a reklámozást és a tőzsdét
 • a közművek, egészségügy, oktatás, szociális szféra, bankrendszer, kutatás (értelmes témákban mint környezetvédelem, egészség) igazságszolgáltatás nem működhet profit alapon
 • a szexuális felvilágosítás az oktatás fontos része lesz, ingyenesen és könnyen elérhető lesz mindenki számára a fogamzásgátlás (férfiaknak is)
 • az oktatást alaposan meg kell reformálni
 • nyilván a bolygó állapotának megőrzése extrém prioritást kap (vízgazdálkodás reformja, átállás megújuló energiaforrásokra, újrahasznosítás és az egyszer használatos nem lebomló termékek kivezetése, helyettesítése, faültetés, széndioxid kivonása a légkörből, városokba minél több növény betelepítése, az egész föld populációját hogyan lássuk el étellel fenntartható módon stb)
 • senkinek sem lehet autója. a városban önvezető, elektromos bérautó rendszer lesz, városok között kontinensen belül vonattal utazunk. a gyerekeket nem kell elvinni az óvodába-iskolába és visszavezetni az üres autót, hanem csak berakni, érkezéskor meg valaki becsipogtatja hogy tudjuk hogy megérkezett. a bevásárlást a boltban berakják, mi kivesszük.
 • kemény büntetést kapnak a klímabűnözők és akik visszaélnek a hatalmukkal
 • szerintem azzal is érdekes lenne kísérletezni hogy hol válna be az MI az ember vezetők helyett (cégek, intézmények, városok stb, ország-vezetőkre külön nincs szükség)
 • kipróbálnám hogy ha bebörtönözzük azt a párszáz fehér öreg pszichopata f@szt akik jelenleg aktívan teszik tönkre a bioszférát akkor tényleg instant sokkal boldogabb hely lenne-e a föld (mert most ugye nem eldöntött, hogy a hatalom automatikusan korrumpálja az embereket, vagy csak a pszichopatákat vonzza leginkább és ők gravitálnak oda mint a house of cardsban)
 • Kim Stanley Robinson és Greta Thurnberg lesznek a tanácsadóim, és akiket ők ajánlanak, de igazából bárki bedobhat ötleteket, erre is lesz egy rendszer ami eldönti hogy hova menjenek a források
 • törvénybe foglalom, hogy a női ruhákon is legyenek nagy, kényelmes zsebek

7 thoughts on “Ha világdiktátor leszek

 1. Nagyon jó ötletek vannak közte! Kim Stanley Robinsont most jól megguglizom.

  Szeretném kiegésziteni a listát a saját kis mániáimmal:
  ingyenes és ténylegesen hozzájutható fogamzásgátlas a 3. világban is, elsösorban a nöknek, akár titokban is, hogy a férjek, apák ne tudjanak róla.
  Látványpékségek betiltása. A cukornak, esetleg a gluténnek is legyen olyan rossz az imidzse mint a nikotinnak, illetve legyen rajtuk adó, ami a közegészségügybe áramlik.
  Az iskolarendszer reformjához néhány ötlet: legyenek külföldi, akár “migráncs” tanárok.
  Ne legyenek tantárgyak és tanórák, hanem projektek pl. a klimaváltozást “tanitsák” biológiai, földrajzi, történelmi/politikai szempontból és persze angolul is. Sokkal több lehetöség legyen képességek szerinti belsö differenciálásra és ne egyéni rivalizálás legyen egy osztályon belül, hanem csoportok/osztályok versenyezzenek egymással. Persze sokkal több legyen a sport és a zene, de életre felkészités is,(Adó- nyugdijrendszer) akár olyasmi is, hogy hogyan ismerjük fel a nem fizikai bántalmazást egy kapcsolatban. Én ezt szoktam tematizálni osztályfönöki órán. Vagy hogy függ össze a lemondásra való hajlandóság és a klima megmentése.

 2. Ezt egy német podcastban hallottam: legyen egy “kötelezö” szociális év érettségi után és nyugdijaztatás után is. Elvileg Németo.ban van ez az elöbbi, de önkéntes alapon, ezért alig veszik igénybe. Viszont az érettségizett diákok többségének halvány fogalma sincs, hogy mit kezdjen magával, milyen irányba induljon. Nekik segitene a döntésben. A nyugdijasok jó része meg amúgy is dolgozik önkéntesként, mert ráér és mert igényli, ha ez kötelezö lenne (egészséges emberek esetén), akkor még több önkéntes és élettapasztalattal rendelkezö munkaerö áramlana bizonyos, föleg szociális szektorokba. Mikor bejött a menekülthullám, iszonyú mennyiségü nyugdijas (nö, hát persze…) dolgozott velük, szervezte az életüket, ruhát gyüjtött, nyelvet oktatott, stb

  • hú ezek is jó ötletek 🙂 nem ártana ha a gyerekek látnának ilyesmit. Magyarországon most ez a gimnázium alatt elvileg kötelező, de gondolom el lehet linkelni meg pl ilyenekkel is lehet pontot szerezni hogy a futóversenyen vizet oszt. bár az se baj, csak így hogy már eleve túl vannak terhelve érthetően nem sok energia jut erre. ha lenne külön egy évük, jobb lenne. Vagy az univerzális alapjövedelem ezért is jó lenne, bárki bármikor dönthetne úgy hogy kiégett az addigi munkájában és szünetet akar, vagy még nem tudja mit akar dolgozni/ tanulni stb, amikor pihen és a hobbijaival tölti az időt, vagy valami másféle munkát kipróbál, önkénteskedik vagy bármi. Én pl fákat ültetnék és gondoznék szívesen, gondolom mert most is emberekkel foglalkozom, abból nem feltétlenül akarnék még többet. Vagy pl az adókat lehetne arra költeni hogy a szociális munka meg legyen fizetve, akkori is beáramlana oda plusz munkaerő 🙂

 3. Ó, igen! Ezt csak most olvastam, de rád szavazok. Amúgy én azt szeretném, hogy most 500 évig csak 40 év alatti nők kapjanak hatalmat bárhol, azt már láttuk, hová vezet, ha öreg férfiak irányítják a világot, most próbáljuk ki ugyanezt fiatal nőkkel. (Mondjuk ezzel magamat máris kizártam, de mindegy 🙂

 4. jó ötlet! de mért csak a fiatal jó? az öreg férfi ellentéte? de pl OV1G még nem volt olyan öreg amikor hatalomra került.
  valamint: úristen most látom hogy kihagytam a zsebeket a női ruhákról

  • mert az öregeket már kevésbé izgatják az átfogó problémák, csak a saját 13. havi nyugdíjuk, titkon utálják a fiatalokat, mert “a mai fiatalok”, tesznek a klímaválságra mert addigra úgyis meghalnak. nem jók a prioritásaik, túl kiégettek, kiábrándultak. az öreg nők irigylik a fiatal nőket és nem érdekli már őket, hogy normális állapot legyen a szülészetben, mert ők már úgyse tudnak szülni. Stb., ilyenek miatt. De ne érts félre, ismerek egy csomó nagyon jó fej 40 feletti nőt beleértve magamat is, nem age-izmus, de sztem funkcionálisabb olyanok kezébe adni a hatalmat, akik még sokáig fognak élni és ezért muszáj a jövővel foglalkozniuk. Meg Finnországban, Új-Zélandon is viszonylag fiatal nők a vezetők és tökre működni látszik.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s