három közeljövőben játszódó scifi, egy 20. századi gengsztersorozat

Elolvastam a Ready Player 2-t, aranyos álmodozás volt arról hogy milyen lenne ha még menőbb virtuális valóság lenne széleskörben elérhető mint a Ready Player 1-ban, a sztori még egy kicsit jobban fel volt fokozva, még több 80-as 90-es es évek polkultúrája háttérben. A főszereplők ugyanazok, gyakorlatilag ott kezdődik ahol az első résznek vége, megint hasonló kalandjaik vannak, közben nyomoznak is. Rövid, gyorsan olvasható, könnyen emészthető, elég geek. A párbeszédek kicsit rosszabbak mint az első részben, de nem annyira mint az Armadában.

Az Artemis (Andy Weir, aki a Marsit is írta) hasonló abból a szempontból hogy scifi (egy holdbázison játszódik), rövid, izgalmas és gyorsan olvasható (mivel nem könnyű rajta elaludni, kb 3-4 este be is daráltam). A párbeszédek gördülékenyek, a karakterek élőek, a főszereplőnek ugyanolyan vicces- ironikus stílusa van mint a marsiban (gondolom mint Andynek). Az az alaphelyzet hogy a főszereplő Jazz még gyerekkorában érkezett a holdra az apukájával, és bár nagyon okos és sokra vihetné, eddig olyan ügyesen sikerült alakítania az életét hogy futárként dolgozik és mellette viszonylag ártalmatlanabb dolgokat csempész be a holdra (nem fegyvert vagy kábítószert, hanem pl szivart, ami tilos mert éghető (mert ha tűz van nincs hova kimenni előle mert kint nincs légkör)). Aztán történnek vele mindenféle dolgok, sokat hegeszt (vákuumban is), valamint néha olvashatjuk a levelezését a kenyai pen friendjével 9 éves koruktól. Nagyon tetszett, most láttam hogy lesz film is, várós.

Most a Ministry for the Future-t kezdtem el Kim Stanley Robinsontól aki állítólag főleg ilyen a közeli jövőben játszódó klímakatasztrófa témájú könyveket ír, de nekem ez az első. Nagyon intenzíven kezdődik, egy indiai gyilkos hőhullám érzékletes leírásával. Eddig ez is nagyon jó, örülnék ha segítene hogy minél többen elolvassák és beleélik magukat (bár hatásosabb lenne ha amerikában történne meg ugyanez) (mármint a könyvben) (gondolom Kanadában is ijesztő volt az idei, meg Németországban az áradások, de ezek még túl kicsik ahhoz hogy igazi hatásuk legyen), hátha akkor mégse kell átélnünk hanem előbb sikerül felébredni és kezdeni valamit magunkkal most már.

Közben nézzük a Peaky Blinderst, az is izgi, jó hogy a romákról is készülnek dolgok, amiből kiderül hogy ők is kb ugyanolyanok mint mindenki más (úgy értve hogy lehetnek okosak, buták, ravaszak, becsületesek, bűnözők, kreatívak stb). Nem tudom mit gondoljak Cillian Murphyről, szerintem nem néz ki romának, meg amúgy is nagyon furán néz ki, de valamiért mégis működik.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s