A bürokrácia diszkrét bája

A beiratkozásban meg nemcsak az az idegesítő, hogy az iskolának a leghalványabb sejtése sincs előre hogy hány körzetes fog beiratkozni (de úgy, hogy azt sem tudják hogy hány iskolába menős korú gyerek lakik a körzetben), és ezért csak bíztatóan tudnak ránk mosolyogni hogy majdcsak megoldjuk valahogy, mi meg aggódunk azért is hogy legyen elég gyerek hogy elinduljon az osztály, meg azért is hogy beférjünk. De ez mind hagyján, a tényleg idegesítő az ahogy a körzetes iskola intézi a dolgokat, ide ugyanis be kell adni a befogadó nyilatkozatot onnan ahova megyünk, és erről küldenek is értesítést, csak éppen azt felejtik el hozzáfűzni, hogy ez nem az iskolában történik hanem egy teljesen másik helyen a beiratkozással együtt, ezért több óra várakozással jár, és a fent említett nyilatkozat mellé még vinni kell a gyerek születési anyakönyvi kivonatát és lakcímkártyáját, a szülő személyi igazolványát és lakcímkártyáját, valamint egy igazolást az óvodától hogy a gyerek iskolaérett (amit már leadtunk abban az iskolában, ahova a gyerek menni fog). Ugyanis a gyereket be kell írniuk és utána ki.

Engem ez a mértékű érdektelen kőkorszaki túlbonyolított állampolgár-gyűlölő bürokratikus vacakolás elképesztő módon felidegesít, hogy a 21. században mért nincs arra mód hogy egységes rendszer legyen meg normális kommunikáció meg folytatólagosság az intézmények és kerületek között, és ne szemüveges nénik irogassanak még mindig nagy könyvekbe tollal, az ártatlan emberek életét a végletekig bonyolítva. Nálunk jó a munkamegosztás, ugyanis Gé intézte, én pedig idegeskedtem. (Köszi még egyszer.) Ugyanez megy az én ügyeimmel (azért azokat én intézem, bár lehet hogy ez a baj), ahol heteket várok az egyik helyről egy papírra hogy ezer másik papír kíséretében benyújthassam egy másik helyre, ahonnan ha megjön az engedély egy hónap múlva akkor betehessem a mappába ahol gyűjtöm a papírokat amiket majd be kell adnom az engedélyhez.

bureaucracy

Nem is tudom mért viselkedik a magyarok nagy része birkaként, akikkel bármit meg lehet tenni. De legalább a hajam szép.

 

One thought on “A bürokrácia diszkrét bája

  1. Mint volt tanár, képben vagyok, de nem tehetek róla :-). Így van, ahogy írtad. Beíratni, kiíratni, aztán megint beíratni. Nem tudom, hová futnak be az infók, de a fiam 3 éves korától járt óvodába, mikor 5 éves korában kaptunk egy hivatalos dörgedelmes levelet, hogy ha most sem visszük óvodába, meg már a beíratási határidő is lejárt, és meg már kötelező, akkor ez lesz, meg az lesz. Felhívtam őket, hogy a gyerek már 2 éve jár óvodába, igaz, nem a körzetébe, hanem a munkahelyem szerinti körzetbe, de az óvodának elvileg le kellett volna jelenteni valahova valakinek a körzeten kívülieket. Illetve ha valaki a munkahelye szerinti körzetbe viszi a gyerekét, az is teljesen szabályos, mert az óvodai felvételnél a lakóhely, vagy a szülő munkahelye szerinti körzet a mérvadó. Az én sulim régen az óvodától kapta az infót a létszámról, és ebből kalkuláltak, persze ebből sem lehet igazán, mert 1 óvodából több iskolába mennek, és nem tudni, ki hová.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s