tematikus poszt: fáradtság

Sokat nyavalygok a fáradtság miatt, ami valószínű unalmas, de nem segít, ezért elhatároztam hogy egy teljes bejegyzést szentelek neki. (Ami valószínűleg unalmas, de nem segít.)

Tehát: amióta az eszemet tudom, fáradt vagyok. Van benne persze hullámzás, de mindig csak akkor veszem észre ha éppen rosszabb. Mindegy hogy időben lefeküdtem, jól aludtam, hétvége van és fél 11-kor keltem és úgy éreztem hogy most tényleg van energiám a napra, legkésőbb délben már érzem hogy ólmossá válnak a tagjaim és minden mozdulat nehezemre esik. Attól még megcsinálom, képes vagyok rá, kiteregetek, készítek ebédet, focizom és kergetőzöm a játszótéren. Mivel megtehetem, délután alszom két órát, utána már eleve kábán és bágyadtan indítok. A dolgozóban pörgősebb vagyok, beszippantanak a feladatok és azt számolgatom hogy fogok végezni, csak olyan 5 körül eresztek le, onnantól minden kétszer annyi ideig tart. Amint hazaérek, érzem hogy ma már semmi értelmesre nem leszek képes.

Az iskola alatt a sok tanulásra és a stresszre fogtam, mikor dolgozni kezdtem a sok munkára és stresszre, a gyerekek születése után az éjszakázás (és a stressz), utána egy darabig munka mellett iskolába is jártam, meg azért a munka + gyerekek önmagában sem egy luxushétvége. De valójában mostanában egész nyugis, időben el tudok jönni, és a gyerekeket 80%-ban Gé rendezi.

Vashiányom nincs, megnézettem. Egyszer egy doki azt tanácsolta hogy szedjek multivitamint, mert más vitaminhiány is lehet, de attól csak ettem és híztam. Múlt télen téli depresszióra tippeltem és szedtem halolajat, úgy éreztem attól is hízom, de lehet hogy nem volt igazam és nem is attól. Sokszor találok valami indoklást, keveset aludtam, bujkál bennem valami, beteg vagyok, a ciklusom miatt… Most éppen a torkom fáj. De mivel ez szinte állandó, lehet hogy lelki alapja van, lusta vagyok, vagy így jön ki a stressz, vagy  nem merek örülni, és ha minden jó, találok valamit magamnak amin szenvedhetek. Vagy krónikus fáradtság-szindróma, de én mindent megcsinálok, meg az különben is depresszió szerintem.

22 thoughts on “tematikus poszt: fáradtság

  • Szerintem rengeteg mindent csinálsz. Van néha olyan napod, amikor semmi különös nincs napirenden? (Két gyerekkel ez nem valószínű, tudom.) Akkor is fáradt vagy? Vagy akkor éppenséggel extra fáradt? Mert akkor lehet, hogy a túlpörgés okozza, hogy nem bírsz leállni.

  • Én is fáradékony voltam, metrón elaludtam, vonatról nem is beszélve, aztán kiderült, hogy pajzsmirigy alulműködésem van. Érdemes lenne egy teljes vérképet csináltatni, ha esetleg még nem tetted meg.

  • szerintem amit a végén írsz azok elég megterhelő dolgok, és ha nem is közvetve lelki, akkor úgy, hogy fizikálisan hajszolod magad. a kaotikus időbeosztás se jó.

  • Próbálj jódot, én most találtam rá, és pár nap után úgy érzem mintha jobb lenne (de lehet csak bebeszélem). Egyébként mintha az én nyűgjeimet írtad volna le, szó szerint.

  • teodora: szerintem különösebben nem kaotikus az időbeosztásom.
   Kormi: jódot, milyen formában? igyak betadint, jó nem, csak vicceltem. majd szólj ha rájössz hogy neked mitől van!

  • ja, az csak havonta 3-szor van most már szerencsére, és pl. az utolsó kettőn aludtam. de hát igen, belegondolva van mitől elfáradnom 🙂 most meg vsz a torokgyuszitól volt, csak akkor még nem tudtam hogy az lesz, és rögtön elkönyveltem hogy nincs megoldás, bármit teszek fáradt vagyok mindig.

  • Én is így voltam vele, hogy ihaj, mennyi mindenre lesz amjd időm, még magamra is.
   Ehhez képest 4 napot kínlódtam végig csatakosra izzadva, tüsszögési rohamoktól vegzélva, takonyban fuldokolva. És nem, nem lett jobb mára sem, ma lenyomok egy laza 12 órást.
   Telefaxom van!

  • nekem az vált be (nem most, anno irodistaként), hogy az agyi fáradtságra fizikai terheléssel válaszoltam (úszás, bringa). Főleg reggel, ébredés és a meló között.
   Kiigazította a bioritmusom.
   (mostanában fordítva teszem ugyanezt)

  • aa: oké, szerintem ki fogom próbálni, kíváncsi vagyok.

   Galad: már kétszer is volt hogy hónapokig biciklivel jártam (amikor kellemes idő volt), talán valamivel jobb volt, de azt nem mondhatnám hogy teljesen megszűnt ez a problémám.

   gombostutu: nekem jobb lett, szinte el is múlt a torokfájásom, de estére visszajött 🙂

   villanyt: szerintem annak más tünete is lenne.

  • magam ellen beszélek (ha lehet ilyet mondani), de a bringázás nem az igazi erre. Az úszás jobb. Mivel a bringa kevesebb izmot mozgat (a normális tekerés, normális terepviszonyok között, normális bringával). Mivel az úszás teljesen átmozgat, előbb frissít fel, minthogy kicsináljon izomzatilag.
   De ez nem tudományos magyarázat, csak tapasztalat

  • [Galad](#11237221): azt felejtsük el hogy én munka előtt uszodába megyek. majd ha lesz otthon elenáramoltatós medencém, sohanapján.

  • jó, ez jogos, nekünk is, még gyerektelenül, volt kábé fél év az életünkben, amikor ez belefért.
   Jóga esetleg helyette? 🙂

  • lisztérzékeny egyik ismerősöm, és annyi volt az összpanasza, hogy mindig fáradt volt. lefárasztotta az emésztés az egész szervezetet. veszíteni nem veszthetsz vele! feltéve, ha nem vagy szakács, mert akkor annak annyi..
   (szerintem nem mindenkinek van pluszhúszezre úszkálni reggelente, meg kijutni az esetleges város túloldalára, de az biztos, hogy jólhangzik, én is tervbe vettem, hogy meglátogatom a régenlátottat, csak lebetegedtem :D)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s