A ronda sütis

Ma délután a világ legrondább süteményének elkészítésén fáradoztam, a medúzák tiszteletére, akik holnap jönnek hozzánk vendégségbe. A süti az ultimate chocito, ronda de finom. A barátaim disznósajtként emlegetik, mert hasonlít rá, de az íze nem. Régen mindig kötelező módon azt kellett vinnem a bulikra, mostanában is szoktam néha. Ősrégi recept alapján készül, azt hittem csak én ismerem egyedül, meg akiknek én mutattam, de a múltkor vendégségben voltam és ott is volt. Sajnos nem volt ott az elkövető, így nem tudtam megkérdezni, hogy ő is a régi fekete-fehér rádióújságból kivágott megsárgult fecni alapján dolgozott-e.

az első az

 

Egy recept csak úgy az igazi, ha személyes utasítások is vannak hozzá.

1. Ez a recept teljesen egyértelmű, semmi bonyolult vagy félreérthető nincs rajta, kár bármit is magyarázni.

2. Először elkészítjük a világ leggejlebb forró csokiját (másfél deci tejben fél kiló porcukor 5 deka kakaóval). Én nem gőz fölött szoktam mert az macerás, csak gyakran kevergetem és ha kezd kifutni egy kis időre leveszem a gázról.

3. A vajat habosra keverés címén lehetőleg nem kell egyenletesen szétteríteni a konyhában és a ruhánkon. Segít ha előtte kicsit megolvasztjuk a mikróban, és ha nem a leglaposabb edényben próbáljuk keverni. Egyébként nem tudom mi értelme a habosra keverésnek, ha rögtön utána leöntjük egy forró löttyel.

4. Rumot nem teszek bele, régen azért mert gyerek voltam, aztán mire rájöttem hogy már nem vagyok addigra gyerekeim lettek. Ezért rummal nem tudom milyen.

5. A diót úgy a legegyszerűbb felaprítani, hogy darálóban rövid ideig daráljuk.

6. A kekszet konyharuhába burkolva húskolpfolóval, ennek hiányában kalapáccsal, ennek hiányában klumpával lehet összetörni.

7. Amikor az egészet összekeverjük, ha lehet még rondább mint készen.

ronda sĂĽti1

8. A massza szétfolyik a sütőpapíron, miközben próbálom feltekerni, az asztalon is, és sosem sikerül elég szorosan, így végül amorf alakú lesz. Két rudat szoktam készíteni, az egy az még inkább szétfolyik és még nagyobb amorf izé lesz belőle.

ronda sĂĽti2

9. A “hideg helyen” a hűtőt jelenti, a spájzban nem köt meg eléggé hogy szeletelni lehessen. Én előző nap szoktam elkészíteni.

10. Szeletelni így sem lehet rendesen, össze-vissza törik. A leeső darabokat szeletelés közben el kell fogyasztani.

11. Sosem marad meg egy hétig, egy napnál tovább sem.

ronda sĂĽti

 

3 thoughts on “A ronda sütis

  1. Hasonló dolgot édesanyám is csinál, ő dió nélkül. Tornyozza, nem kockázza (tehát végy egy kanállal, dobd le a tepsire), kristálycukorra állítja, hogy ne ragadjon le, a keresztségben a fagyos kutyaszar nevet nyerte. Amúgy esküszik rá, hogy kekszbonbonnak hívják.

    • nagymamám csinált mindig gyerekkoromban! lehet, h uinnen vette a receptet, m keksztekercs volt a neve nálunk is 🙂 csak ő plusz még tett bele zselécukrot is, ami irtó jól nézett ki szeletelésnél (ő nemtom hogy csinálta, de lehetett szeletelni :))

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s