aludtam egyet a Felolvasóra

Oké, tehát oszkárt nyert mert a holokausztról szól, meg Kate Winsletnek divat szobrocskákat osztogatni nyűglődős, szenvedős filmekért amikben sajátos logika alapján viselkedő, zárkózott nőket alakít. Oké, nem válaszokat akar adni, hanem felpiszkálni minket hogy kicsit elgondolkozzunk. Gondolom a végén a túlélő csaj arrogáns monológja valójában nekünk szól, ebben a témában ne várjunk se megbocsátást se katarzist soha senkitől, ettől a filmtől se. Gondolom nyugtalanítani akar, hogy itt főleg átlagemberek vettek részt, akik nem voltak se szentek, se kegyetlen gyilkosok, engedelmeskedtek a parancsnak, ami történetesen az ölés volt. Ez annyira hihetetlen nekem, hogy még a nagyonhíres, megfilmesített kísérlet (meg a másik többször megismételt) ellenére is nehezen veszi be a gyomrom.  Én akkoris biztoshogy sohase tennék ilyet, keresem a példákat, pl. még az is nehezemre esik, hogy az interspar pénztáránál elvegyem a matricát amit az előző vásárló ott hagyott mert neki nem kell. De ez biztos tök más.

Berne szerint szembe kell nézni a bennünk élő kegyetlen gyilkossal:
“Az emberben rejlő kis fasiszta olyan lény, aki kitapogatja, majd élvezi áldozata gyengeségét. H az nyíltan megjelenik, akkor az ember halálra rugdos, megtapos vagy megerőszakol másokat. Ehhez néha igazolást is keres, úgymint kemény nevelés, tárgyilagosság, igazságosság, jogos felháborodás. A legtöbb embe mégis inkább elnyomja magában az efféle hajlamokat, úgy tesz, mintha ezek nem is léteznének, mentegetőzik, ha mégis kibújik a szög a zsákból, vagy a félelem álarca mögé bújik. Mások azzal bizonygatják ártatlanságukat, hogy inkább szántszándékkal áldozattá válnak, mintsem agresszorrá, abból az elvből kiindulva, hogy inkább a saját vérük hulljon, mint másoké, ám vérnek mindenképpen lennie kell.”

Ez alapján jobban járok, ha szembenézek a bennem rejlő gyilkossal és elismerem hogy adott helyzetben én is megtenném, mert akkor van esélyem hogy ne áldozatként éljem le az életem.

14 thoughts on “aludtam egyet a Felolvasóra

 1. Igen, ezzel én is igy vagyok 🙂
  (A válasz a kommentablak kis kérdésére)

  Jó poszt, elgondolkodtató. Bár már eddig is sokáig rágtam a Felolvasót, de rágcsálom mág egy ideig.
  A gyerekszinészt imádtam ebben a filmben, de a felnött Michael elég gyenge, egysikú volt.

  (Tudtad, hogy Németo.ban a regény kötelezöen ajánlott irodalom az iskolában? Én ezen kicsit elhültem.)

  • Hát Ralph Fiennes eleve nem a szívem csücske, örültem hogy nem ő volt a főszereplő. Igen még ez is benne volt szerintem, a következő generációk bűntudata meg idegenkedése a történtektől, gondolom emiatt is kötelező, nyilván nem nyolcéveseknek. Érdemes lenne elolvasni.

  • A filmet nem láttam, de a könyvet – igen rövid holmi – elolvastam múlt héten, és szerintem nem feltétlenül rossz kötelező olvasmánynak. A könyv ugyanis valahol azzal játszik, hogy a narrátor fiatalkori énje ítélkezik, és ettől az időskori énje (és az olvasó) sokkal távolságtartóbban tudja látni a helyzetet.

  • Nem tudom, ismeritek-e a Milgram-kísérletet, érdemes utánajárni. Megdöbbentő, mire vagyunk képesek.

   A Felolvasót filmen nem láttam, de olvastam a könyvet; engem túlságosan nem rázott meg, inkább elgondolkodtatott.

  • Plusz: a Zimbardo által végzett börtönkísérlet (egyetemistákkal) is döbbenetes eredménnyel járt.

  • tapsi: hát a nőtől tartotta a távolságot az időskori én az biztos 🙂 legalábbis a filmben. Kölcsönadod?
   Manéla: linkelve van mindkettő épp ebben a posztban.

  • az az igazság, hogy egy könyvesboltban olvastam el, és annyira nem rázott meg azért, hogy meg is vegyem 😀 de vigyáztam rá, hogy ne látsszon meg rajta, hogy ezt a példányt már kiolvasták, benne hagytam a betűket is, meg nem gyötörtem meg a gerincét…

  • Egy könyvesboltban olvastad el a Felolvasót? Nem dobtak ki? 🙂 Vagy mennyi ideig tartott? Tényleg rövid holmi, de azért lehet tünödni rajta, igaz, én “szakmai” okokból is olvastam.

   OFF barátnöm egy könyvesboltban olvasta el a Harry Potter utolsó könyv utolsó 5 oldalát, mert otthon megette a kutyája. 🙂

  • Elég gyorsan olvasok, utána szoktam tűnődni (meg bölcsész/fordítóként azért van olyasmi, amin nem kell tűnődnöm, hanem azonnal jegyzem is meg), szerintem olyan 35-40 perc volt 🙂 egy csomó könyvesbolt van már ma, ahol le lehet ülni ismerkedni a könyvekkel, kifejezetten nem haragszanak érte, sőt…

  • tapsi: Tényleg gyors az olvasókád 🙂 De nem bírom megállni, hogy leirjam azt a Woody Allen idézetet, ami most eszembe jutott: “Elvégeztem egy gyorsolvasó-tanfolyamot majd elolvastam a Háború és békét. Oroszországról szól.”
   😉

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s