a hobbitoknál is népszerű

Ha tehetném, ilyen házban élnék. Addig is, reménykedem benne hogy egyszer összejön egy sima ház, esetleg egy kis napelem a tetejére. (Mostanság könnyebb belátni a kertes ház előnyeit a panellal szemben.)

“trágyává nemesedik”.

13 thoughts on “a hobbitoknál is népszerű

 1. ezek a házak zseniálisak. Ami, meg az alternatív megoldásokat illeti, pont tegnap hallottam, hogy telítődött a magyar napkollektor (nem napelem) piac, úgyhogy lassan kezdődhet az árverseny és ez nekünk júzeteknek jó lesz egyszer :). Most egy 4-5 fős család használati melegvízét 5-600000Ft megoldani, a geotermikus fűtést 2-2,8M. És ez nem jelenti azt, hogy nincs rezsi, csak azt, hogy mondjuk a 130nm-es házé akkora, mint egy 45nm-es újépítésűé.
  (Nagyon benne vagyok most ebben a témában 🙂 )

  • nem lesz lehetőségünk “második dologra”. Olyan törlesztőt vállalunk be, hogy az első öt-hét évben a szó legszorosabb értelmében semmi nem fog beleférni. Valamit valamiért.
   Ez mondjuk egy aranyos ördögi kör, mert ha meglépi ezeket a beruházásokat az amber, akkor a havi kiadásai komolyan lecsökkennek. Ha, viszont nem, pont a rezsi miatt később nem fér már bele. Ezért működhet az, hogy a zöld energiára vonatkozó pályázatokat meglőni és kedvezényes hitellel bevállalni pluszban, mert a törlesztés adott esetben lehet kissebb, mint a rezsikülömbözet.
   Pölö, ragaszkodom ahhoz, hogy a használati melegvíz kollektorrol menjen, gázrásegítéssel, ami télen 20, nyáron 90% körüli megtakarítást jelent és a fűtésre is rásegít. Ráadásul, ha sikerül pályázatot nyerni hozzá, az árának 60-70%-át visszakaphatjuk a zúniótól.
   (ha kérdés van, jöhet, fél éve dolgozom kifele az elméleti megoldásokat 🙂 )

  • úgy rémlett, hogy szeptemberig lehet pályázni, de 16-án lejárt a határidő, mert a 2milliárdos keret kimerült, ami szopacs. Ugyanakkor, mivel ez nagyrészt úniós és már a második, valószínűsíthető, hogy lesz még (ugyanakkor ki tudja ugye, azóta másik garnitúra van, aki gyanúsan a zászlajára tűzte ezt, szóval…). Mindegy. Ha lesz, valszeg olyasmi lesz, mint ez volt és akkor itt lehet majd tájékozódni: http://www.kvvm.hu/index.php?pid=9&sid=9&tid=377

  • @Galad
   de izgi, akkor ti most vesztek napkollektort, és majd pályáztok rá támogatást ha lehet? végre lesz egy ismerősöm akinek van ilyen, ls elsőkézből van infója.

  • igen, ez a terv. Eredetileg a geotermikus fűtés is bele volt kalkulálva, plusz egy napcella, vagy miniszélerőmű (össz 1.5m a fesztávja és a tetőre lehet rakni), ami a hőszivattyú elektromos pumpáját viszi, hogy a fűtésünk konkrétan ne kerüljön pénzbe, de ez nem lesz végül, csak a használati melegvíz. Ami még a tervben volt, egy esővízgyüjtő, amivel az ivó/fürdővízen kívül mindent meg tudtunk volna oldani (még a mosó/mosogató gépet is), de az sem lesz végül. Előbbi azért, mert “túl jó” a jelenlegi fűtése a háznak, ami azt jelenti, hogy nem éri meg a beruházást, nem térülne meg, utóbbi, meg azért, mert van ásott kút. Az esővízhasznosításra később egyébként lehet, hogy visszatérünk, mert jelenleg emésztő van, de folyamatban van a csatornázás és akkor lesz egy igen termetes lik a földben, ami arra teremtetett, hogy hasznosítsák.

  • ja, az esőhasznisításról, még annyit, hogy ~0.5Milla tamogatás nélkül, 10-20%-ra csökkenti a vezetékes víz fogyasztást és nem kell időről időre felújítani (mint mondjuk a kollektort, amiben 4-6 évente illik vákumcsöveket cserélni ~50-100rugó, vagy a napcella, amiből a legjobbak is 6-10 év után elkezdenek komolyan veszíteni a teljesítőképességükből). Szal nem rossz cucc.

  • hú ez mindegyik nagyon jól hangzik. Kár hogy nincs pénzetek rá, akkor indíthatnál egy külön ilyen ökoblogot is vagy valami. a miniszélerőműről azt hallottam hogy plusz áramot is lehet vele termelni, amire nincs szükséged visszafele folyik a drótokon, és akkor a villanyszámlát negatív lesz, az elmű fizet.

  • igen, de ehhez azért egy ilyen kis szélpörgő kevés. Egy lakás manapság körülbelül 6-7mW-t vesz fel, egy ilyen kis cucc, meg termel max 1-et. Ez azt jelenti, hogy elvinné a hőszivattyút, meg mondjuk a hűtőt. Ha ebből van kettő, meg mondjuk a maradékot kipótolod napcellával, akkor oké, márcsak egy “oda-vissza” villanyóra kell, egy inverter, ami lehetővé teszi a hálózatra töltést és kész is. Az ELMŰ ugyanakkor nem fizet neked, csak jóváír. Ez ugye azt jelenti, hogy levásárolhatod áramban az általad feltöltött mennyiséget, amikor nem süt a nap és a szél sem fúj. Ez a rendszer 3-5Milla.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s