játékszervíz kerestetik

Ha valaki szeret bütykölni és kicsit ért az elektromos berendezésekhez, szerintem egész jól kereshetne egy játékszerviz üzemeltetésével. Kell hogy legyen még rajtam kívül olyan szülő, aki nem jó szívvel dobálja ki a néhány hónapja többezer forintért vásárolt, tönkrement diavetítőt, szintetizátort, lámpás-rajzolós játékot, a sort tetszőlegesen lehetne folytatni a végtelenségig. Diavetítő-szerelőt már egyszer találtam a neten, de nem hívtam fel, a tönkrement játékok meg azóta is csak gyarapodnak. 

A törött babák, lego játékok, transformerek, bakugan golyók kérdése már bonyolultabb, ehhez nagyon speciális alkatrészeket is kéne tartani. A bionicle alkatrészt is elkezdtük keresni, elakadtunk ott hogy a boltban azt mondták a neten kell megrendelni, a neten meg csak 50-es csomagban lehetett volna, úgyhogy ez is a "majd telefonálunk" fázisban vesztegel.

Most megnéztem a google-ben hogy hátha már létezik játékklinika, és igen, csak oda gyerekek mennek azért hogy kigyógyítsák őket a játékszenvedélyükből. Találtam egy babaklinikát, ahol babákat és macikat javítanak. Pár budapesti és pár vidéki címet különböző cégajánlókban, van ahol még a telefonszám sincs megadva. Ha van is ilyen, biztos hogy nem túl jó a marketingje.

12 thoughts on “játékszervíz kerestetik

 1. az a szerencsénk, hogy Rozinak, mivel csaj, nagyon csaj, barbiejai vannak, amiknek a fejét vissza lehet ragasztani. Később, ha a kishapsi nagyobb lesz, nem tudom mi lesz. Szerintem veszek egy forrasztópákát, meg műszerészmérnöki leckéket a youtube-ról.

  • Hát nem is tudom.
   Szerintem az a baj, hogy mindenféle kacatot megkapnak a gyerekek játék-címszóval, amit aztán csak tönkretenni lehet. Így csak rombolni tanulnak. A régebbi idők lényegesen egyszerűbb, de több kreativitást igénylő játékai szinte elnyűhetetlenek. Mint például fakocka :D, vagy a régi legókészletek, vagy fémépítő. :)))
   Vagy ülj le a gyerekkel rajzolni… 😀

  • Háháhá. Én vagyok a családban a játékszerelő. Modellezéssel foglalkozom tehát van egy rakat szerszámom, ragasztóból is 4-5 féle. Két gyerkőc van, amúgy is lenne alapanyag, de az unokatesóktól is jön néha javítgatni való. Az első gyermeknél megtanultuk, hogy az olcsó játék az tényleg olcsó, nagyjából két nap alatt kampec neki, tehát a lehetőségekhez mérten jó minőségű játékot kap (bruder, lego, wader, stb) mert azzal magunknak is spórolunk egy csomót (meg ideget..). Ellenben, rengeteg helyen látom, hogy ha eltört, kidobják, nem szól, kidobják, kiesett, kidobják… A legreménytelenebb esetből is lehet jó játék… Lomtalanításkor kidobtak az oviban egy darut meg egy dömpert. A dömpernek kiesett az első kereke, de nem lehett visszarakni, mert a tartója eltört. Fém alkatrészekből nagyjából 15 perc alatt legyártottam a hiányzó darabot és a dömpi azóta is szolgál. Ez egy Tatra dömper, ilyen volt gyerekkoromban, és a kisfiamnak is van már egy ilyen. Hozzá tartozik, hogy a kisfiamnak szlovákiából hozattam egy ismerőssel, sok pénzért. Most meg lett egy másik, ingyen…
   A daruval nem tudom, mi történt, darabokban volt. Viszont meg volt minden darabja. Lemostuk, szétszereltem és átpucoltam a motorjait (egy motor forgatja, egy másik emeli a kötelet, az az építkezési daru, sárga, nagy). Összeraktam, 1-2 helyen meg volt repedve a váz, megragasztottam, és azóta is működik. Eltört benne később egy fogaskerék tengelye, de a műanyag tengelyt kiváltottam fémmel és megy. Nem nagy érték, most láttam a Tesco-ban akciósan ez a daru 2990Ft, de hát ez most ingyen volt.
   De bármit meg lehet javítani. Vannak mondjuk olyanok, amiket nem érdemes.
   A heti feladat egy V-tech zenélős babatelefon javítás alatt, ami nem két forint lehetett, egy csomó mondókát tud, játék van rajta, csak egy nagy forgatós gombja van ami beragadt mert “leejtették”. Mondjuk ezt biztosan nem érné meg kidobni 🙂
   A garázsban meg egy lábbalhajtós traki várja, hogy újjászülessen. A gyereknek már két pedálos Moszkvicsot hoztam helyre, az egyiket “reménytelen” állapotban hoztam, hat doboz sörért, na ezt csináltam belőle: http://matiz.terep.hu/kokavet2008/P5240179 a másik is elkészült a nyáron de nincs még fent róla kép. A múlt héten keresztfiam szétesett elemes kamionját raktuk össze.
   De tényleg nincs értelme hozzáfogni, ha nincs szerszám, még ragasztóból sem mindegy, hogy melyiket használod, mert nem minden ragasztó ragaszt mindent, speciális műanyagokat használnak amikhez megfelelő anyag kell. Ezért az én esetem más, már eleve vannak ilyenek, meg hajlandóság is a bütyköléshez.
   Amihez nem fogok: nagyjából minden kínai gagyit megvesznek a nagyszülők, így van két tucat “villanyvonat” címszóval vásárolt műanyag gagyi, ha elromlik: kuka, kár az időért és a felhasznált alapanyagért, egy fos mindegyik. Ugyanez igaz a műanyag fegyverekre, kardokra is. Annyira gyér kivitelűek, anyagúak, hogy azokkal nem érdemes foglalkozni, többe kerül ránézni, mint venni egy másik filléres gagyit.
   Az ellenpélda: a bruder autók elnyűhetetlenek, nagyon nyúzzák őket és bírják. Meg a duplo lego is hihetetlen, mit kibír… Kinti játékok közül a magyar/kínai műanyagok egy nyár alatt elporladnak, az UV sugárzás megeszi őket. A wader vagy más játékok évekig bírják, meg a rolly toys járgányok is (Egy magyar kistraktor 10 ezer minimum, és egy évet adok neki. A rolly kistraktor 19 volt utánfutóval és három éve nyúzza három gyerek folyamatosan, télen-nyáron!) Az sem mellékes azért, hogy ezekhez van alkatrész. Igaz, egyedül a Rolly traktorra rendeltünk új matricákat, mert lekoptak, más nem kellett még.
   Még egy mánia: favonat és a hozzá tartozó kütyük. Ebből van minden, Eichhorn, Brio, Ikea, Tesco. És mindegyik megy mindegyikkel, elnyűhetetlenek. A fa kerekek viszont nagyon kopnak és törnek, érdemesebb a műanyag kerekeset keresni. A fát meg lehet könnyen ragasztani, vagy ki is lehet pótolni extrém esetben ha nincs meg a darab, de tökölős meló.
   A fémépítőről meg az jutott eszembe, hogy idén a suliban volt lomtalanítás, és az összes fémépítőjüket kidobták…Elhoztunk egy csomó szettet és abból 2-3 készletnyi maradt szortírozás után, de az annyira buli, hogy még én is eljátszanék vele — ha lenne annyi időm…

  • trainmodeller: komolyan kellene indítanod egy játékszervíz-vállalkozást! jó marketinggel, pl lucia a gyerekes honlapjára kirakja a gyerekekes anyukáknak szóló vállalkozásokat, bár most néztem hogy anyukák vállalkozásait rakja ki, de lehet hogy apukákét is.
   Addig is, mennyiért vállalsz diavetítőt?

  • az a baj, hogy ami villamosság, az többnyire machanikai hatásra megy tönkre amihez megintcsak nem villanyász kell.

  • Csillagvirág, a legritkább esetben dönt a szülő a játékokról. Egyrészt nagyszülő/rokon, akikre nem nagyon tudsz hatni, másrészt a reklámok, vagy ha szerencséd van és a gyerekeidet sikerült úgy nevelned, mert az oviban/bölcsiben nem vett át a többiektől “rosszat”, hogy azokon a DVDken szocializálódik, amiket te meselemezként hallgattál rongyosra, akkor meg azokat a figurákat kell beszerezned erre szakosodott retro boltokban hasonlóan szar minőségben, horror árakon (tudod mibe fáj egy Süsü, ami tényleg hasonlít is az eredetire?!).
   Amit meg aztán kirinyál tőled, a nagyszülőtől és a rokonoktól, azt többnyire hamar javítani kell. Szerencsére a lányom inkább a méjnsztrím és neki “elég” a barbie, és a fiam úgy tűnik inkább az alter a mecsboxal (200 db van, még az öcsémé és az enyém volt) és a legóval, de ez szinplán mázli.

  • tekerős filmes, és ha bedugjuk nem világít. Valami érintkezési hiba lehet, a férjem szerint pedig “valami belül tönkrement”.

  • A régi Lemezárúgyáras vagy már újabb? Ha csak érintkezési gond az hamar kiderül. Könnyen szét lehet szedni, arra kell figyelni, hogy az alján a csavarok közül van, amelyiknek nincs köze a szétszedéshez, csak a trafót és a vezetéket tartja! A rosszabbik eset, amikor a benne levő izzó égett ki, mert olyat nehéz szerezni. Az izzó törpefeszültséggel megy, de amúgy is látható, ha kiégett az izzószál. Az izzót ha jól emlékszem külön is ki lehet venni, egy bakelit talpon van.

  • Helló,

   azóta már van olyan játékklinika is, ahova a játékokat viszik javítani.

   üdv,
   Lp

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s