Háegyenegy: oltatni vagy nem oltatni

A gyerekorvosunk nagyon propagálja az új influenzaoltást.Nagy tudású és lelkiismeretes orvosnak tartom és megbízom benne, de az oltásokkal kapcsolatban nem teljesen egyezik a véleményünk. Persze nem a kötelezőkre gondolok, az bennem se merült fel soha hogy jobb lenne a gyerekemnek tbc-sen vagy mumpszosan vagy ilyesmi csak hogy megússzunk egy apró szúrást és egy esetleges néhány napos hőemelkedést. (Az meg hazugság hogy autizmust okozna.) Meg igazából a kullancs okozta agyvelőgyulladáson sem gondolkodtunk sokat (márminthogy az oltáson, amivel ez megelőzhető. A betegségen semmenyit sem gondolkodtunk).

A bárányhimlő (ellenes!) oltásra is rábeszélt, nem is kapta el egyik sem, csak az elmúlt egy évben volt itt a nátha, köhögés és hányós-hasmenős betegség minden vállfaja mellett kötőhártyagyulladás, skarlát, középfül-gyulladás, mononucleosis, de bárányhimlő az nem. (Update később: utóbb kiderült hogy ismételni is kellett volna, a kisebbik elkapta amikor az oviban járvány volt, de enyhe lefolyású volt, a nagyobbik viszont nem kapta el, amiben az a mókás hogy most nem tudjuk hogy védett-e.) A sima szezonális influenza (ellenes!) oltást is beadattuk néhányszor, pont ugyanúgy végigbetegeskedtük a telet mint amikor nem, de persze influenzásak nem voltunk, aztán tavaly meg tavalyelőtt nem adattuk be a gyerekeknek és ugyanúgy sokat betegeskedtek, és influenzásak nem voltak.

Az a fő bajom ezzel a világjárványos influenzával, hogy egy nagy bohóckodásnak tűnik az egész. De lehet hogy ez mégsem egy nagy világméretű oltásgyártó-cég-összeesküvés eredménye, hanem csak a média szokásos túlkapása, amivel a előbb-utóbb sikerült paródiává változtatniuk az egészségügyi válsághelyzetet.

A gyerekorvosnak viszont vannak érvei, mégpedig hogy az ilyen világjárvány-dolgok hullámokban szoktak visszatérni, és ezek során válnak egyre súlyosabbá. És ha elegen beoltatják magukat, nem lesz járvány. Lelkiismereti kérdést is csinál belőle, hogy ha mi beoltatjuk magunkat és nem lesz járvány, akkor megmenekülhetnek azok is, akiket a zsenge koruk vagy súlyos krónikus betegségük miatt nem lehet beoltani.* Ez elgondolkodtatott, és arra a következtetésre juttatott, hogy beadatjuk a gyerekeknek. Végülis csak egy aláírás kérése, a többit elintézik az oviban (fő a lustaság). Sőt, amikor ma a férjem megjegyezte, hogy a suliban ő kaphat ingyen, de szerinte minek, azt válaszoltam hogy végülis nem veszít vele semmit. Meg hogy neki azért előnyös mert ha elkapná sok gyereket megfertőzhetne. Sőt. Még azon is elméláztam hogy én is beadatom.

Tényleg, és mondjuk vállalom hogy a blogom – hatalmas – nyilvánossága előtt majd dokumentálom, hogy okoz-e előre nem látott súlyos mellékhatásokat vagy ilyesmi.**

* mivel idén Magyarországon csak a magyar gyártmányú, teljes elölt vírust tartalmazó oltás lesz forgalomban, ami lázat is kiválthat, ezért ő három éven aluli gyerekeknek nem ajánlja. Viszont a modern verzió mellett játszik idén is a szezonális influenza is, ez ellen van biztonságosabb split vakcina, amiben csak a vírus kis darabjai vannak, az immunrendszerezekről is fel tudja ismerni és fel tud készülni egy esetleges találkozásra. Mit is mondjak, mi beadatjuk az ifjabbaknak, ha már a doki rákérdezett, meg úgyis kell vinni a nagyobbikat hatéves oltásra, összekötjük a kellemest a hasznossal.

** azon ritka szituációk egyike, amikor a magyarban is szükség lenne a befejezett jövő igeidőre. Hogy majd okozni fogott-e. Hogy fog-e majd okozni volt. ***

*** nincs rá szükség, anélkül is érthető, vagy ha nem akkor csak azért mert hülyén fogalmaztam.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s