A pszichiátria helyzete Magyarországon

Ezt itt olvastam:

“A tárca szerint viszont az aktív pszichiátriai ellátás kapacitása az OPNI megszüntetésével sem csökkent. A krónikus ellátásban csökkentették az ágyszámot, mert nagyon sok esetben fekvőbeteg-szakellátás címén szociális ellátást nyújtottak.”

Csak azt nem értem, hogy arra mért nem gondol a tiszteletreméltó tárca, hogy a kórházak nem jókedvükből nyújtják a szociális ellátást, hanem mert a bekerülő, önellátásra képtelen betegeket nem másnap tudják elhelyezni a megfelelő szociális intézménybe, hanem hónapok-évek múlva. Merthogy ugye nincs elég hely ott sem. Arról hogy mért nincs kiépítve megfelelő szociális háttér, sőt mért éppen leépülőben van ez is, azt hallottam, hogy ma Magyarországon a kórházi ellátás olcsóbb az államnak mint a szociális otthoni, de ezt nem ellenőriztem. Kétségkívül megmagyarázná a helyzetet.

Azzal egyetértek, hogy nem kell az elmebetegeket egy távoli jól bezárt nagy épületben elkülöníteni a többi normálistól. Ha gyakrabban találkoznának velük, talán nem is szörnyülködnének annyira és néhány előítélet is megdőlhetne. Részben emiatt nem is bánkódtam nagyon amikor azt hallottam hogy megszűnik a Lipót. Na de azt álmomban sem gondoltam volna, hogy bing csak úgy megszűnik, légüres teret hagyva maga után. Sokáig találgattuk, hogy hol lesz az utódja. Úgy képzeltem, hogy a tematikus osztályok (memória klinika, gyerekosztály, rehabilitáció, éjszakai szállás, a foglalkoztató, ahova  több 100an jártak be naponta, stb stb) elköltöznek, hogy felszabaduljon az értékes, jobb sorsra érdemes telek, a sima területi ellátást nyújtó osztályok pedig beintegrálódnak a bp-i kórházak pszichiátriai osztályaira, a dabasi meg halásztelki betegek úgysem élvezték annyira a hűvösvölgybe való kibumlizást. Ebből az lett, hogy a gyerekosztály megmaradt a Nyírő kórház 3. oldalán ahol nincs rács az ablakon és nem tudnak kimenni a kertbe, a területeket elosztották a kórházak között, csak elfelejtették arányosan növelni az ágyszámot és a személyzetet. Nem igazán látom, hogy ettől mért csökkenne a pszichiátriai betegek stigmatizációja, de hát biztos én vagyok a szemellenzős.

Más miatt, de pont ma számoltam ki, hogy a bruttó órabérem 819 Ft.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s